Ook Volvo bezig met ontwikkeling draadloos laden

Het draadloos opladen van je elektrische auto is nog toekomstmuziek maar diverse fabrikanten werken aan de ontwikkeling ervan. Ook Volvo draagt zijn steentje bij.

Volvo onderzoekt de haalbaarheid van draadloos opladen in een Belgisch onderzoeksproject. De Volvo C30 dient daarbij als proefkonijn en de resultaten zijn tot nu toe veelbelovend. De auto kan in 2,5 uur zonder kabel volledig worden opgeladen.

Dit zogenaamde inductieve laden werkt met elektromagnetische velden die energie overbrengen. De techniek is niet nieuw, sommige smartphones en elektrische tandenborstels worden op dezelfde manier opgeladen. Grootste manco van deze manier van laden is dat er veel energie verloren kan gaan.

Volvo is niet de enige fabrikant die toekomst ziet in draadloos laden. Zo toonde Infiniti enkele jaren geleden al een studiemodel dat draadloos opgeladen kan worden. Er is nog geen standaard ontwikkeld voor het inductief laden van auto’s, waardoor implementatie van het systeem in elektrische auto’s nog jaren kan duren.   

Tags: