Ontslag of minder werken bij Volvo Gent

450 werknemers van de Volvo-vestiging in het Belgische Gent staan voor een moeilijke keus. Ze kunnen akkoord gaan met 10 procent werktijdverkorting of vijftien van hen zullen worden ontslagen.

Dat is de concrete uitwerking van het akkoord dat het Volvo-concern donderdag bereikte met de vakbonden. Het merk moet vanwege de economische problemen 50 miljard Amerikaanse dollar besparen. Om gedwongen ontslagen te vermijden kwam Volvo met de bonden overeen dat iedereen in de organisatie moet bijdragen aan het verlagen van de personeelskosten. De bedrijfstop geeft het goede voorbeeld door tussen april en december genoegen te nemen met 5 procent minder loon.

Wereldwijd werken bij Volvo Cars ongeveer 20.000 werknemers. Driekwart daarvan is werkzaam in Zweden. Bij Volvo Cars Gent zijn ongeveer 4.500 personen in dienst. Zij bouwen onder andere de Volvo V50, S40 en XC60. Een deel van deze werknemers zit al sinds de kerstvakantie thuis. Zij ontvangen een tijdelijke werkloosheidsuitkering. Nu hebben 450 werknemers te horen gekregen dat ze moeten kiezen: allemaal 10 procent minder werken of ontslag voor 15 personen.

Accepteren de werknemers de 10 procent werktijdverkorting, dan verliezen ze twee dagen per maand aan inkomen. Volgens de Belgische vakbond ACV wordt dit verlies gedeeltelijk gecompenseerd via een aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking van de Vlaamse overheid.

Tags: