Nu op benzine: Volvo XC60 Plug-in Hybrid

Volvo bracht met de V60 Plug-in Hybrid vooruitstrevende techniek in de praktijk. Nu volgt de XC60 Plug-in Hybrid: het idee is hetzelfde maar nu dient een benzinemotor als basis.

De plug-in hybridetechniek van Volvo gaat de volgende fase in. Deze keer dient niet een dieselmotor als basis – zoals bij de V60 Plug-in Hybrid – maar een benzinemotor. Een geheel nieuwe, viercilinder turbomotor met 280 pk vermogen en 380 Nm koppel, om precies te zijn.

Het gecombineerde vermogen, dus van de elektromotor en benzinemotor samen, is 350 pk. Volvo duidt de XC60 Plug-in Hybrid dan ook aan als T8, de meest krachtige benzineversie. Dat maximale vermogen is overigens alleen beschikbaar in de Power modus.

De XC60 heeft net als de V60 namelijk drie rijstanden. In Pure is voornamelijk de elektromotor aan het werk, over een afstand van maximaal 45 kilometer. In de modus Hybrid werken de brandstofmotor en de elektrokrachtbron zo efficiënt mogelijk samen. De actieradius is in deze rijmodus 960 kilometer, de CO2-uitstoot 53 g/km en het benzineverbruik 2,3 l/100 km (1 op 43,4).

In de Power modus heb je het volledige systeemvermogen tot je beschikking. De XC60 is dan in staat om in 6,1 seconden van 0 naar 100 km/u te accelereren. De Volvo XC60 Plug-in Hybrid debuteert als conceptcar op de North American International Auto Show (Naias) in Detroit volgende week. De techniek is echter productierijp en de uiteindelijke straatversie zal niet lang op zich laten wachten.

Tags: