Nu officieel: Volvo XC60

Volvo trekt eindelijk officieel het doek af van de XC60, de nieuwe compacte SUV van het merk. Veiligheid en vormgeving zijn de belangrijkste speerpunten van dit nieuwe model.

Begin deze week lekten er al foto’s uit van de nieuwe Volvo in het compacte SUV-segment. Het Zweedse merk spreekt van de ‘veiligste en meest adembenemende Volvo ooit’. Ze durven zelfs de uitspraak aan dat de XC60 een goede opvolger is voor mensen die nu in een C30 rijden. De nieuwe cross-over is namelijk ‘sportief en uitdagend en tot meer in staat’, aldus Volvo.

Het merk geeft hoog op over de veiligheid en introduceert een nieuw systeem op de XC60. Wanneer de voorbumper bij lage snelheden in contact dreigt te komen met iets of iemand en de bestuurder remt niet, dan neemt het City Safety-systeem dat over.

De vormgeving van de XC60 straalt volgens de Zweden meer emotie uit dan welke Volvo ook. De onderkant van een terreinwagen is gecombineerd met de bovenkant van een coupé. Volgens designer Steve Mattin herken je de auto vanaf 200 meter afstand.

Het motorenaanbod bestaat voorlopig uit drie smaken, twee D5-diesels met 163 of 185 pk en een T6-benzinemotor met 285 pk. In een later stadium volgt een 2.4 met 163 pk. De XC60 maakt zijn debuut op de Autosalon van Genève en staat in de herfst van dit jaar bij de dealers.

Tags: