Nieuwe Volvo V50 is sport en wagon

Het is duidelijk: die V bij de benaming van de sportwagons van Volvo staat voor Volume en Vlotte uitstraling. Zo ook bij de nieuwe Volvo V50, de opvolger van de V40. Er wordt sterk de nadruk gelegd op zowel sport als wagon.

De nieuwe Volvo V50 is dan ook specifiek geschikt voor mensen die een voertuig met een jonge, dynamische uitstraling willen en bovendien veel laadruimte wensen. Die heeft namelijk een inhoud van 417 liter wat overigens slechts 2 liter meer is dan in de V40. De Volvo V50 wordt daarnaast met tal van praktische extras geleverd. Ook op het gebied van design en uitrusting gaat de Volvo V50 een stuk verder dan zijn voorganger, de Volvo V40. Sterker nog: zijn configuratie en uiterlijk doen sterk denken aan die van zijn grote broer, de Volvo V70.

Hightech

Het meest opvallende onderdeel van de nieuwe Volvo V50 is het unieke, vrijstaande middenpaneel dat we overigens ook in zustermodel S40 al zagen. De versie met doorzichtig kunststof, Iced Aqua genoemd, is het meest spectaculair. Deze is wel héél hightech, want een deel van de elektronica en technologie is zichtbaar.

Iedereen veilig

Veiligheid staat ook nog altijd hoog in het vaandel bij Volvo. De inzittenden worden aan alle kanten beveiligd, door de dwarsplaatsing van de motoren, ruime kreukelzones, airbags, Whiplash Protection System en Side-Impact Protection System met zijairbags en inflatable curtains. De voorkant van de V50 is rond en zacht, om ook de kans op letsel bij voetgangers, fietsers en bromfietsers te verminderen. Dat wordt op alle fronten scoren bij Euro-NCAP.
De Volvo V50 kan in de loop van 2004 ook worden uitgerust met het Keyless Drive-systeem, waardoor de portieren zonder sleutel kunnen worden geopend en gesloten en ook de motor zonder sleutel kan worden gestart.

Uitgebreid motorenprogramma

De nieuwe Volvo V50 wordt geleverd met vijfcilinder lijnmotoren met een inhoud van 2,4 en 2,5 liter. Er zijn ook twee vijfcilinder motoren zonder turbo (170 en 140 pk) en een compleet nieuwe viercilinder dieselmotor (136 pk). In het najaar van 2004 wordt de viercilinder 1,8 liter benzinemotor aan het gamma toegevoegd. Deze krachtbron beschikt over 125 pk en een koppel van 165 Nm.

Het jaarlijkse verkoopdoel bedraagt 74.000 autos. In het voorjaar van 2004 wordt de auto leverbaar. Net als de nieuwe Volvo S40 zal ook de V50 in de Volvo-fabriek in het Belgische Gent worden geproduceerd.

Tags: