Nieuwe Volvo Drive-E motoren

Volvo introduceert een nieuwe familie motoren in de zuinige Drive-E reeks. De nieuwe tweeliter viercilinders verschijnen als benzine- en dieselvarianten in de S60 en V60 maar zijn ook al gereed voor gebruik in de XC90 plug-in hybride. 

In 2008 introduceerde het Zweedse merk Volvo het label DRIVe, nu is het tijd voor Drive-E. Een ietwat andere naam maar het idee is hetzelfde gebleven: aandrijflijnen die zuinig zijn en dus minder CO2 uitstoten, maar waarmee het tegelijkertijd leuk is om mee te rijden. De Drive-E reeks trapt af met nieuwe viercilinder motoren van 2 liter inhoud. 

De T6-benzinemotor voor de Volvo S60 levert 306 pk vermogen, waarmee de auto in 5,9 seconden de 0-100 km/u-sprint kan afronden. In combinatie met een nieuwe achttraps automaat ligt het verbruik op 6,4 l/100 km (1 op 15,6) en de CO2-emissie op 149 g/km. Een compressor ondersteunt de T6 direct na het starten, een turbo zorgt voor extra power in de hogere toerenregionen.

Kleinere, intelligentere motoren die rijden leuker maken dan krachtbronnen met meer cilinders

De nieuwe transmissie is ook geschikt voor de tweede Drive-E benzinemotor, de T5 met 245 pk die eveneens bestemd is voor de S60. Deze heeft – net als de rest van de cijfers is dit natuurlijk theoretisch – 1 liter brandstof op 16,9 km nodig (5,9 l/100 km) en stoot iedere km 137 gram aan CO2 uit.

Verbeterde common-rail

De nieuwe aandrijffamilie heeft ook een diesel voor de S60 in het vat. Deze D4 van 181 pk komt beschikbaar in combinatie met een handbak. Het verbruik staat te boek als 3,8 l/100 km, dat is een mooie 1 op 26,3. Een andere D4 is bestemd voor de stationcar V60. De CO2-uitstoot van beide motoren ligt op 99 g/km (al moet de V60 daarvoor van 17 inch banden worden voorzien). In ons land maakt dat 20 procent bijtellingsversies mogelijk. 

Bijzonder aan de nieuwe dieselkrachtbronnen is de toepassing van het i-Art systeem. Wordt normaliter de druk in de common-rail als geheel geregeld, het i-Art systeem past voor iedere injector de druk apart aan. 

Het compacte formaat van zowel benzine- als dieselmotoren maakt dat er onder de motorkap voldoende ruimte is om ook een elektromotor bij te plaatsen. Het succes van de V60 Plug-in Hybride heeft Volvo doen besluiten te komen met een tweede hybride. Dat wordt een benzine plug-in hybride aan de top van het geheel nieuwe XC90-gamma. Deze wordt volgend jaar geïntroduceerd.

Tags: