Nieuwe ideeënfabriek van Volvo

Matrassen op de grond en brainstormen maar. Misschien gaat het er niet helemaal zo aan toe in het Volvo Monitoring & Concept Center in Californië, maar er wordt wel ruim gedacht. Waar de designafdeling in Zweden nuchter met beide benen op de grond staat, krijgen de dames en heren van het VMCC alle vrijheid om over nieuwe voertuigconcepten na te denken.

Waarom toch al die autofabrikanten denktanks hebben in Californië, moge duidelijk zijn. De zonnige stranden inspireren toch duidelijk meer dan de grauwe industriegebieden waar de fabrieken doorgaans zijn gevestigd. De ontwerpers mogen even helemaal afstand nemen van de huidige modellen en vrijuit brainstormen over de toekomst. Zo wordt er tien, twintig, of zelfs dertig jaar vooruit gekeken om te kunnen inspelen op de behoeftes die dan leven.

Het VMCC bestaat al sinds 1986 en is onder andere verantwoordelijk voor talloze elementen van de XC90, de S80 en het prototype SCC. Ook nu werkt Volvos dromenfabriek aan diverse vooruitstrevende concepten. Zoals de Tandem, een smal tweepersoons autootje, waarin je achter elkaar in plaats van naast elkaar zit. Volgens Volvo neemt het voertuig de helft van de ruimte van een normale auto in, en dus zou de Tandem kunnen bijdragen aan het verminderen van de files.

Een leuk modelletje, die Tandem, maar nieuw en innovatief? Misschien kijkt het VMCC stiekem ook wel eens terug in de tijd, naar de Messerschmidts van de jaren 50 bijvoorbeeld

Tags: