‘Meer grote modellen voor Volvo’

Er moeten nog heel wat obstakels worden genomen tot de definitieve overname maar de Chinese fabrikant Geely heeft al grootse plannen met Volvo. De beoogde eigenaar wil twee of drie nieuwe grote modellen aan de line-up toevoegen en de verkopen verdubbelen.

De Chinese autofabrikant Geely werd vorige maand door Ford aangewezen als favoriet om Volvo over te nemen. Geely heeft de plannen voor Volvo al bijna klaar. De verkopen moeten de komende jaren worden uitgebreid naar een miljoen auto’s per jaar. Dat is twee keer zoveel als Volvo nu verkoopt.

Om dat te bereiken wil Geely de komende drie tot vier jaar twee of drie grote modellen aan de line-up van Volvo toevoegen. Dat zegt althans een geheime bron tegen de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Met deze luxe modellen – waaronder een sedan in het segment van de Mercedes S-Klasse – wil Geely de verkopen in China een boost geven.

Volvo verkocht vorig jaar bijna 13.000 auto’s in China. Geely gelooft dat het Zweedse merk een afzetpotentieel heeft van 200.000 auto’s. De beoogde eigenaar wil een fabriek neerzetten in China met een capaciteit van 300.000 auto’s per jaar.

Voordat het zover is moeten eerst nog enkele obstakels worden weggenomen. Met name de intellectuele eigendommen zijn een struikelblok. Welke Ford-techniek mag Geely straks gebruiken en over welke Volvo-techniek mag Ford straks nog beschikken? Ook over de ontwikkeling van nieuwe motoren en bodemplaten in de toekomst moeten goede afspraken worden gemaakt.

Tags: