Investering in Geely helpt Volvo-overname

Vandaag wordt naar verwachting bekend gemaakt dat de internationale investeringsbank Goldman Sachs een minderheidsaandeel neemt in de Chinese autofabrikant Geely. Dat zou voor Geely de weg vrijmaken om het merk Volvo over te nemen van de Ford Motor Company.

De Amerikaanse krant Wall Street Journal kwam dit weekend met een artikel waarin een niet bij name genoemde bron bij de Chinese autobouwer Geely werd geciteerd. Deze vulde enkele feiten in van de eerdere bevestiging door Geely dat het moederbedrijf Geely Holding Group samen met een internationale investeerder biedt op het te koop staande merk Volvo.

De Geely-informant zegt dat het ‘private equity’ fonds van de Goldman Sachs Group voor 250 miljoen Amerikaanse dollar (170 miljoen euro) aan converteerbare obligaties en garanties een minderheidsbelang koopt in Geely. De grootte van het belang is nog onbekend. De deal zou later vandaag bekend worden gemaakt.

Officieel gaat het om ‘uitbreiding van werkkapitaal’ voor groei van het bedrijf. Het zou in ieder geval de weg vrijmaken om Volvo over te nemen, het Zweedse automerk waar eigenaar Ford Motor Company al tijden vanaf wil. Vorige week werd ook bekend dat Geely het Canadees-Oostenrijkse Magna heeft benaderd voor een mogelijke samenwerking dan wel om een aandeel in Opel te nemen. Geely heeft zich echter teruggetrokken zonder een bod te doen.

De expansieplannen passen in de trend waarin de grote Chinese autofabrikanten – naast het opkopen van kleine, nationale spelers – buitenlandse merken in moeilijkheden proberen over te nemen. Steeds vaker stappen internationale investeerders in, zoals Warren Buffet bij BYD of CDH Investments en Bohai Industrial Investment bij Chery. Het weerspiegelt de verwachting dat Chinese autofabrikanten een steeds grotere rol zullen gaan spelen op internationaal niveau.

Tags: