EU keurt Volvo-overname goed

De Europese Commissie heeft de overname van Volvo door de Chinese autofabrikant Geely goedgekeurd. De transactie is niet in strijd met de Europese concurrentieregels.

Geely mag Volvo overnemen van de Europese Commissie. De Chinese autobouwer overtreedt geen concurrentieregels door de overname van het Zweedse merk. Een halt van Europa was dan ook zeer onwaarschijnlijk omdat Geely nauwelijks actief is op de Europese markt.

Behalve Geely zit de Chinese investeringsmaatschappij Daqing achter de overname, die naar verwachting in oktober definitief afgerond kan worden. In maart bezegelden de voormalige eigenaar Ford en Geely de overname al maar de gehele afwikkeling neemt wat tijd in beslag.

Ford verkocht Volvo na een verkoopproces van twee jaar. Het Amerikaanse concern wil zich richten op het eigen merk en daarom stootte het bedrijf eerder al Aston Martin, Jaguar en Land Rover af. Het merk Mercury wordt door Ford opgedoekt zodat van het indrukwekkende merkenportfolio slechts Ford en Lincoln overblijven. Voor Geely betekent de overname een belangrijke stap om voet aan de grond te krijgen op de Europese markt.

Tags: