Einde voor Volvo XC90?

Het heeft er alle schijn van dat Volvo geen opvolger meer plant voor de XC90. Een opvallend besluit, omdat de XC90 sinds zijn introductie in 2002 uitstekend heeft gescoord.

Dat desondanks het doek valt voor de eerste Zweedse SUV, heeft grotendeels te maken met de steeds strenger wordende milieueisen. Het huidige model van de XC90 staat op de rol om in 2009 te worden vervangen. Volvo zou op dat moment nog niet kunnen beschikken over een geschikt hybridesysteem, terwijl ook de kosten voor het ontwikkelen van lichtgewicht onderdelen roet in het eten gooien.

Daar komt bij dat de belangstelling van automobilisten in de Verenigde Staten – waar de XC90 het meest wordt verkocht – meer en meer uitgaat naar kleinere en dus milieuvriendelijker auto’s. De verwachting is nu dat Volvo zijn eigen XC90 in 2009 nog wel een facelift geeft, waarna het in 2012 over en uit is.

Volvo zal voortaan inzetten op kleinere SUV’s, te beginnen met de XC60 die we volgend najaar kunnen verwachten. Ook ligt er een XC50 in het verschiet, terwijl er zelfs sprake is van een XC30 die moet gaan concurreren met andere nieuwkomers als de BMW X1 en Audi Q1.

Tags: