Eerste gezin in zelfrijdende Volvo de weg op

Volvo heeft het eerste gezin geselecteerd voor een omvangrijke praktijkproef met zelfrijdende auto’s in Zweden. Het merk wil de ervaringen van consumenten gebruiken om de techniek verder te ontwikkelen.

De zelfrijdende auto als toekomstmuziek? In Zweden niet. Volvo stuurt daar namelijk binnenkort het eerste gezin de weg op met een autonoom model. De familie Hain uit Göteborg is het eerste gezin dat deel uitmaakt van een praktijkproef waarbij in totaal honderd auto’s worden ingezet. 

Volvo is het eerste merk dat ‘echte’ gebruikers laat testen met zelfrijdende auto’s. Het merk wil de ervaringen van de gezinnen en bedrijven gebruiken om de autonome techniek verder te ontwikkelen. In 2021 moet het eerste eindproduct klaar zijn. Dat zal een auto zijn die op level 4 van de autonoom rijdende auto opereert. Dat betekent dat de auto in de meeste omstandigheden zelfstandig kan rijden, maar dat voor specifieke situaties de hulp van de bestuurder nodig kan zijn.

Volvo wil al voordat het eerste zelfrijdende model op de markt komt een andere belangrijke doelstelling halen. Vanaf 2020 mag geen enkele inzittende van een nieuwe Volvo nog overlijden of ernstig gewond raken bij een verkeersongeval.

Tags: