Een auto die herkent wie je bent en wat je doet: Volvo werkt eraan

Volvo werkt aan technologie die de bestuurder en zijn gemoedstoestand herkent. Het Zweedse merk wil met deze techniek het verkeer veiliger maken.

Volvo werkt aan techniek die de bestuurder herkent en zijn gemoedstoestand kan analyseren. Een sensor op het dashboard scant met behulp van infraroodstralen het gezicht van de bestuurder en kan zo zien in welke toestand hij of zij is.

De sensor kan zien of de bestuurder zijn ogen open houdt, in welke houding het hoofd zich bevindt en hoe zijn kijkgedrag is. Uit die informatie kan de auto opmaken of de bestuurder moe is of niet alert. Mocht de bestuurder dan in slaap vallen dan zijn de veiligheidssystemen al geactiveerd, de auto houdt automatisch afstand tot de voorganger en blijft binnen de wegbelijning. Ondertussen wordt de bestuurder met geluidssignalen gewekt.

De techniek is niet alleen geschikt voor veiligheidstoepassingen. De auto kan de bestuurder namelijk herkennen en de stoelinstellingen automatisch aanpassen aan de persoon die op dat moment achter het stuur zit. Ook kan bijvoorbeeld de verlichting, zowel binnen als buiten, geoptimaliseerd worden voor de kant waar de bestuurder heen kijkt.

Volvo heeft de techniek al toegepast in testauto’s en het is de bedoeling dat dit systeem voor 2020 in productiemodellen ingebouwd gaat worden.

Tags: