Drie veiligheidsprimeurs voor toekomstige Volvo XC90

De nieuwe Volvo XC90 verschijnt pas eind 2014 maar het merk wil nu alvast drie veiligheidsprimeurs van de nieuwe top-SUV onder de aandacht brengen.

De nieuwe Volvo XC90 herbergt drie primeurs op het gebied van actieve veiligheid. De auto komt eind 2014 op de markt maar Volvo licht nu alvast de drie systemen uit. Ze dragen de namen ‘Pedestrian Detection in darkness’, ‘Road edge and barrier detection with steer assist’ en ‘Adaptive Cruise Control with steer assist’.

Volvo heeft zijn voetgangerdetectiesysteem uitgebreid met sensoren die in het donker kunnen kijken. Dat betekent dat de XC90 ook ’s avonds en ’s nachts voetgangers herkent en eventueel remt als de bestuurder dat nalaat. Volgens Volvo is dit een belangrijke uitbreiding, want 40 procent van de verkeersongevallen vindt in het donker plaats.

De nieuwe XC90 kan de rand van de weg en de vangrails detecteren en stuurt de auto terug de weg op als de bestuurder zelf niet oplet. Het systeem werkt ook bij wegen waar geen markering is en dat is een wereldprimeur.

Het derde systeem spreekt misschien nog wel het meest tot de verbeelding, Volvo betreedt hier namelijk het voorportaal van autonoom rijden. De XC90 kan geheel zelfstandig met het verkeer meerijden. Volvo combineert voor dit systeem de adaptieve cruise control – die automatisch dezelfde afstand tot zijn voorganger houdt – met een stuurassistent. Door middel van sensoren houdt de auto de weg en de medeweggebruikers in de gaten.  

Tags: