Dit is ‘m officieel: de Volvo V40

De foto’s waren al uitgelekt dus een verrassing is het uiterlijk van de Volvo V40 niet meer. Volvo onthult de auto vandaag officieel en dat betekent dat we ook de eerste informatie hebben.

Volvo’s grote primeur op de autosalon van Genève volgende week is de V40. Met deze auto gaat het Zweedse merk voor het eerst écht de concurrentie aan met de BMW 1 Serie, Audi A3 en Mercedes A-Klasse. Het is vast geen toeval dat de nieuwe generaties van die laatste twee ook hun werelddebuut beleven in Genève.

Volvo trekt voor de V40 – zoals we gewend zijn van de Zweden – weer een blik veiligheidssystemen open. Een primeur is de voetgangersairbag, waarmee Volvo hoopt de maximale score voor voetgangersveiligheid binnen te halen bij de botsproef van EuroNCAP. City Safety, dat aanrijdingen bij lage snelheden helpt voorkomen, is verder verbeterd en werkt nu tot 50 km/u. Ook diverse andere technieken die de actieve en passieve veiligheid waarborgen vinden hun weg van de grote Volvo’s naar de V40.

Welke motoren er precies leverbaar worden vertelt Volvo nog niet. Wel is bekend dat de instapdiesel – een 1.6 – slechts 94 g/km CO2-uitstoot. Helaas komt de Volvo V40 net te laat om nog te profiteren van 14 procent bijtelling. De sterkste benzinemotor is de T5 met 245 pk, waarmee de V40 in 6,7 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert. Een start/stop-systeem is op alle motoren standaard. In mei start de productie van de V40, wat betekent dat de eerste exemplaren deze zomer op de weg verschijnen.

Tags: