Deels autonoom rijdende Volvo in 2014 werkelijkheid

Volvo brengt volgend jaar een systeem op de markt waarmee een auto deels autonoom kan rijden. Remmen, sturen en accelereren hoef je dan niet meer zelf te doen.

Het is van de meest tot de verbeelding sprekende ontwikkelingen in autoland: de zelfrijdende auto. Volvo laat dit volgend jaar al deels werkelijkheid worden. Dan brengt het merk namelijk een systeem op de markt waarmee een auto is staat is om de voorliggende auto te volgen. De Volvo remt, stuurt en accelereert dan geheel automatisch.

Volgens Volvo heeft dat verschillende voordelen. Allereerst is het veiliger, omdat de bestuurder minder snel fouten kan maken. Ook wordt er minder brandstof verbruikt en zorgt het voor een betere doorstroming van het verkeer.

Lex Kerssemakers, vice-president product strategie bij Volvo, zegt dat deze ontwikkeling onontkoombaar is: “Wij zijn ervan overtuigd dat autonome voertuigen noodzakelijk zijn om de volgende generatie autokopers aan ons te binden. Recente studies tonen aan dat circa 50 procent van de automobilisten tussen de 18 en 37 jaar in de markt is voor een zelfstandig rijdende auto. Vandaag de dag zijn er veel tieners die constante connectiviteit belangrijker vinden dan het bezit van een auto. In onze toekomst maakt connectiviteit geen plaats voor autorijden, want baanbrekende technologie neemt het rijden over als de bestuurder besluit iets anders te doen.” 

Volvo is niet de enige fabrikant die bezig is de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Fabrikanten als Mercedes-Benz en General Motors testen met deze techniek en ook internetbedrijf Google heeft al vele autonome testkilometers erop zitten.

Tags: