Debuut Volvo XC90 in Parijs: schoonheid zit van binnen

“Het ontwikkelen van de Volvo XC90 was twee keer duur zo als van eerdere modellen.” Met die binnenkomer is duidelijk dat Volvo de lat hoog heeft gelegd met de nieuwe XC90, die debuteert op de autosalon van Parijs.

Alles is nieuw aan de Volvo XC90. De eerste Volvo van een nieuwe generatie en daarom was de ontwikkeling duur. De Zweedse woordvoerder van het merk windt er geen doekjes om dat de XC90 een zeer belangrijke auto is voor het merk. De techniek van de XC90 wordt later weer gebruikt voor andere modellen. De nieuwe XC90 is dus de ster van Volvo op de autosalon van Parijs, andere auto’s zijn er niet te bekennen op de stand van het merk.

De XC90 is een imposante auto, maar de echte schoonheid zit van binnen. De mooiste ledersoorten, fraai onbewerkt hout, hoogglans zwarte accenten, zilverkleurige knoppen met een kristalstructuur: het kan niet op. De Zweden maken duidelijk dat dit hun topmodel is en als je een blik binnenin werpt weet je waarom. Analoge tellers zijn er niet meer te vinden, het instrumentarium is volledig digitaal en in de middenconsole zit ook een enorm beeldscherm. Er is ruimte genoeg in de XC90, zelfs op de derde zitrij kunnen volwassenen nog redelijk zitten, omdat ze hun voeten onder de stoelen van de tweede zitrij kwijt kunnen.

Schoonheid zit van binnen, zeiden we al. Dat geldt zeker voor de techniek want de belangrijkste versie voor Nederland is een hybride, want 14 procent bijtelling. Dat is een benzinehybride, in tegenstelling tot de V60 Plug-in Hybrid. Die keuze heeft Volvo gemaakt omdat de XC90 Plug-in ook in ‘benzine’-landen als China en de V.S. verkocht moet gaan worden. Een mooie mule laat zien hoe de hybride aandrijflijn van het merk eruit ziet. De accu’s zijn slim weggewerkt in de wagenbodem en nemen dus geen interieurruimte in. Interessante techniek, en we zijn niet de enige die er zo over denken. Want wie zien we daar de hybridetechniek uitgebreid bestuderen? Dieter Zetsche, de baas van Mercedes-Benz.

Tags: