De carrosserie als batterij: Volvo werkt eraan

De achterklep als batterij? Nu nog toekomstmuziek maar Volvo werkt samen met andere bedrijven aan een nieuwe manier van energieopslag.

De conventionele batterij, die zwaar is en veel ruimte in beslag neemt, is wat Volvo betreft binnenkort verleden tijd. Samen met zeven andere bedrijven werkt het merk onder leiding van het Imperial College London aan een nieuwe manier van energie-opslag die in de carrosserie van de auto verwerkt kan worden.

De basis bestaat uit twee lagen koolstofvezel, die worden gescheiden door een laag glasvezel. In de koolstofvezeldelen zitten nanobatterijen en supercondensators. De koolstofvezelschil kan worden toegepast als bodypaneel – zie ook afbeelding 2. Volvo belooft een actieradius van 130 kilometer als de motorkap, het dak en de portieren van het materiaal zijn voorzien. De capaciteit is dus niet hoger dan die van een conventionele batterij. Voordeel is wel dat het gewicht van de auto lager ligt, omdat de koolstofvezeldelen minder wegen dan stalen panelen.

Volvo heeft op dit moment enkele werkende panelen, die de komende jaren uitvoerig getest gaan worden. Het gaat nog wel flink wat jaren duren voordat het merk deze techniek daadwerkelijk gaat toepassen op productiemodellen. Er is verdere ontwikkeling nodig om de nieuwe manier van energieopslag productierijp te maken. Daar komt bij deze manier van construeren niet goedkoop is.

Tags: