Chrysler omarmt bio-ethanol initiatief Volvo

Het initiatief van Volvo en Tamoil, om in bio-ethanol te investeren, wordt volledig omarmd door Chrysler. Chrysler voert op haar thuismarkt al jaren modellen op bio-ethanol, die hier in de verkoop kunnen zodra de brandstof ruimer verkrijgbaar is.

In het kader van de groene golf bij Volvo, werkt deze autofabrikant met oliemaatschappij Tamoil samen om het gebruik van de brandstof E85 in Nederland te stimuleren. Tamoil bouwt negentien extra bio-ethanol tankstations.

Tevens verlaagt Tamoil de literprijs van 1,85 naar de adviesprijs van gangbare Euro 95-benzine; dat is een verlaging van dertig eurocent per liter! Volvo schrapt de meerprijs van haar Flexifuel-modellen, die zowel op benzine als op bio-ethanol kunnen rijden.

Chrysler laat weten het initiatief te verwelkomen. Op thuismarkt Amerika, waar bio-ethanol al langer op grotere schaal beschikbaar is, heeft het concern sinds 1998 al anderhalf miljoen auto’s op E85 afgeleverd. Naast de Chrysler Voyager en Sebring, de Dodge Avenger en de Jeep Commander en Grand Cherokee, wil het concern van elk nieuw te ontwikkelen model minstens één FlexFuel-variant op de markt brengen.

Buiten de Verenigde Staten is het leveren van bio-ethanol modellen door Chrysler vooral een kwestie van beschikbaarheid en kosten. Met de omarming van het Volvo-Tamoil-initiatief is de hoop toegenomen dat Chrysler hier nu ook haar FlexFuel-modellen gaat introduceren.

De brandstof E85 bestaat voor vijftien procent uit benzine en voor 85 procent uit bio-ethanol. Vergeleken met de verbranding van benzine, komt bij de verbranding van E85 minder uitstoot vrij van fijnstof en stikstofoxiden. Wel heeft E85 een lagere energiewaarde, waardoor de motor zo’n twintig procent meer brandstof verbruikt dan een benzineauto.

Tags: