Caresto V8 Speedster: Zweeds bouwpakket

Zweedse doe-het-zelfprojecten hoeven niet altijd frustrerend te zijn. De gerenommeerde particuliere autobouwer Leif Tufvesson bewijst dat met de Caresto V8 Speedster. De auto is compleet vervaardigd uit aluminium en koolstofvezel en voorzien van een Volvo V8 middenmotor.

Tufvesson, op wiens indrukwekkende CV werkgevers prijken als Volvo en Koenigsegg, stelde zijn “heetste creatie tot nu toe” voor tijdens de SEMA tradeshow in Las Vegas. Geen onbekend terrein voor de Zweed: in 2006 werd zijn T6 Roadster bekroond met de titel Hot Rod of the Year. Tufvesson heeft de auto helemaal zelf ontworpen en gebouwd, maar natuurlijk kwamen zijn connecties in de autowereld wel van pas. Zo schakelde hij diverse specialisten in voor bijvoorbeeld het spuiten van het bodywork of voor de vormgeving van bepaalde aluminium details.

Sport Rod
De Caresto Speedster is gebouwd op een geavanceerd sportonderstel met Öhlin schokdempers. Tufvesson: “In feite is de V8 Speedster een sportwagen die qua design is vertaald naar een verdere ontwikkeling van het klassieke begrip ‘hot rod’. Daarom heb ik zelf maar de term ‘Sport Rod’ in het leven geroepen; dat dekt beide begrippen. Ik wilde een auto bouwen die evenveel ‘fun’ was om naar te kijken als om in te rijden. Hoogwaardige rijeigenschappen hebben nooit geteld voor traditionele hot rods. Ik wilde juist uitstekende rijeigenschappen, en dat heb ik bereikt door de motor in het midden te plaatsen. Dat levert een ideale gewichtsverdeling op.” De Caresto V8 Speedster is te koop, maar het handwerk drijft de prijs flink op: de Zweedse hot rod moet 2,5 miljoen Zweedse kronen kosten, ofwel zo’n 265.000 euro.

Tags: