AWD voor Volvo S80 zescilinder

De Volvo S80 met 3.2 zescilindermotor is voortaan ook leverbaar met All Wheel Drive. De V8-uitvoering van dit model beschikt al langer over dit vierwielaandrijvingsysteem.

Het AWD-systeem van Volvo omvat een elektronisch gestuurde hydraulische koppeling en automatische verdeling van de aandrijfkrachten over de voor- en achterwielen. Dit zorgt voor betere prestaties onder alle omstandigheden. “Meteen vanaf de introductie van de nieuwe S80 hebben we de V8-uitvoering uitgerust met vierwielaandrijving”, zegt Steven Armstrong, Chief Operating Officer van Volvo Cars. “Nu breiden we de range uit door ook de S80 met 3,2 liter zescilindermotor met AWD aan te bieden. Een combinatie die het rijplezier en de veiligheid op een nog hoger niveau brengt, ook als de weg- of weersomstandigheden niet optimaal zijn.”

De compacte 3.2 zes-in-lijn ligt dwars onder de motorkap. Een variabel inlaatsysteem en tweefase-nokkenasverstelling staan er garant voor dat altijd het uiterste vermogen uit de motor wordt gehaald. Het maximale vermogen bedraagt 238 pk en het maximumkoppel is 320 Nm. De permanente vierwielaandrijving zorgt ervoor dat alle wielen hiervan profiteren.

Het innovatieve hart van Volvo’s AWD-systeem is Instant Traction. Een elektronisch geregelde hydraulische koppeling zorgt ervoor dat bij het wegrijden op een gladde ondergrond maximale tractie aanwezig is. Een deel van het koppel gaat dan direct naar de achterwielen, zodat wielspin geheel wordt voorkomen. Zodra de auto eenmaal op gang is, worden de aandrijfkrachten ‘normaal’ over beide assen verdeeld, al naar gelang de behoefte aan grip.

Tags: