Automobilisten zijn minder merktrouw

Minder dan de helft van de Nederlandse automobilisten geeft aan het huidige merk trouw te zullen blijven bij de aanschaf van een nieuwe auto. Dat meldt vakblad Automotive op basis van een onderzoek van marketingbureau WDM onder 100.000 consumenten.

Van de particuliere autobezitters denkt nog maar 46 procent voor hetzelfde merk te kiezen. In 2006 bleef ongeveer zestig procent van de particulieren het ‘eigen’ merk trouw. Bij zakelijke rijders is de merktrouw nog lager. Slechts 39 procent verwacht weer voor een auto uit dezelfde stal te gaan.

Toyota kent nog altijd de meest loyale klanten. Maar toch is het ook voor de rijders van het Japanse merk minder vanzelfsprekend geworden om niet buiten de deur te kijken. In 2006 stond het voor driekwart van de Toyota-rijders nog vast dat ze het merk trouw zouden blijven. Nu geeft nog maar 61 procent aan wederom een Toyota te nemen. BMW staat op de tweede plaats met een intentionele merktrouw van 59 procent. Volvo is met 55 procent derde.

Mitsubishi moet het meest vrezen voor een uitstroom van klanten. Slechts een kwart van de Mitsubishi-rijders verwacht opnieuw een Mitsubishi aan te schaffen. Audi is koploper in het zakelijke segment met een merktrouw van 54 procent. Volvo en BMW staan hier ook hoog genoteerd, met respectievelijk 52 en 47 procent.

Tags: