Automatisch remmende Volvo

Volvo is druk bezig met de ontwikkeling van technologische hulpmiddelen die de kans op een ongeluk minimaliseren. De volgende stap in dit proces is de nieuwe generatie van het Collision Warning systeem, waarbij het omringende verkeer nauwkeurig in de gaten wordt gehouden en in geval van nood automatisch aan de rem trekt, letterlijk wel te verstaan.

Het doel van het veiligheidssysteem is om bestuurders te waarschuwen voor ongelukken voordat ze plaatsvinden, een soort Final Destination dus, maar dan zonder de special effects en schreeuwerige tieners. Mocht een crash toch onvermijdelijk zijn, dan doet het systeem er alles aan om de schadelijke gevolgen tot een minimum te beperken, door de remafstand zo kort mogelijk te houden en de snelheid zo ver mogelijk terug te brengen.

Automatische piloot
Auto’s die waarschuwen wanneer objecten te dicht naderen en zelfs ingrijpen zijn natuurlijk niet nieuw, maar het unieke van dit systeem is volgens Volvo dat het remsysteem in een vroeg stadium wordt geactiveerd. Het automatisch remmen is slechts een onderdeel van Volvo’s veiligheidsoffensief. De Zweden hebben alvast een overzicht gegeven van waar ze allemaal mee bezig zijn: Driver Alert, Volvo Co-driver, Lane Departure Warning, Lane Keeping Aid en Emergency Lane Assist. De automatische piloot zal dus niet lang meer op zich laten wachten.

Tags: