‘Auto wordt personal assistant’

Een auto is tegenwoordig meer dan een vervoersmiddel. Navigatiesystemen, handsfree telefoonkits en diverse andere technologische hulpmiddelen nemen de bestuurder steeds meer taken uit handen. Volvo dicht de auto zelfs de rol van ‘personal assistant’ toe.

De eerste eeuw van de automobiele ontwikkeling was gericht op de motoren, carrosserieën en onderstellen, de komende honderd jaar staan volgens Volvo in het teken van elektronica. Dat proces is al in gang gezet. Moderne auto’s hebben bijvoorbeeld krachtigere computers aan boord dan de raketten die in de jaren zeventig naar de maan gingen. Elektronisch geregelde schokdempers geven bestuurders de keuze tussen een racetrim of een comfortabele afstelling. Radarsystemen waarschuwen wanneer een aanrijding dreigt.

Volvo besteedt dan ook veel aandacht aan onderzoek naar en ontwikkeling van elektronische systemen. Het uitgangspunt van Volvo is niet nog meer nieuwe functies creëren, maar de interactie tussen auto en bestuurder te vergroten. Het nieuwste voorbeeld daarvan is het Intelligent Driver Information System (IDIS). Een ‘gadget’ dat waarschuwingslampjes en signalen activeert op momenten dat de bestuurder het minst afgeleid zal raken en het best mogelijk actie kan ondernemen. Een waarschuwingslampje voor een laag niveau van de ruitensproeiervloeistof wordt bijvoorbeeld niet gegeven als de bestuurder net bezig is met links of rechts afslaan maar pas als de auto weer met constante snelheid rechtuit rijdt. “Zo helpt de auto de bestuurder steeds beter zijn werk goed te doen, net als een personal assistant”, aldus Volvo.

Tags: