Amerikaans consortium in race Volvo-overname

Het Chinese Geely Automobile heeft bij de overname van het merk Volvo concurrentie gekregen. Het Amerikaanse ‘Crown consortium’ wil, samen met Zweedse investeerders, ook op het merk bieden.

De Amerikaanse zakenkrant Financial Times maakt bekend dat een Amerikaans consortium meedoet in de race om Volvo over te nemen van de Ford Motor Company. De partners in dit zogenaamde ‘Crown consortium’ zijn Michael Dingman en Shamel Rushwin. Dingman was meer dan twintig jaar directielid bij Ford, tot 2002. Hij staat bekend als iemand die goed kan reorganiseren. Rushwin was in het verleden topman bij Ford en Chrysler. Zijn verdiensten liggen onder meer op het gebied van productontwikkeling en arbeidsverhoudingen.

Niet nader genoemde bronnen stellen dat het Crown consortium de financiering al rond heeft. Echter, om de Zweedse Volvo-werknemers gerust te stellen dat het merk in het land zal blijven, wil het consortium ook investeerders uit het Scandinavische land laten toetreden. Het onderhandelt momenteel met kandidaten om tot een aandeel van maximaal een derde te nemen in Crown.

Dat zou de kansen van het consortium sterk doen toenemen, want Crown zou ‘significant minder’ geld bieden voor Volvo dan Geely. Volgens betrokkenen is laatstgenoemde, die bijna 2 miljard dollar (1,4 miljard euro) heeft geboden voor het Zweedse merk, nog steeds de favoriet. Toch telt het Crown consortium mee, het is het meest realistische alternatief. Met name de bescherming van Ford’s intellectuele eigendomsrechten is een obstakel bij een overname door het Chinese Geely.

Overigens is er volgens de Financial Times nog een derde partij die mee wil dingen naar Volvo. Deze wordt aangeduid als het ‘Jakob consortium’ en wordt geleid door Magnus Sundemo. Hij is het hoofd van Volvo’s technische vakbond, die ongeveer 1.800 leden telt. Volgens de krant heeft het Jakob consortium echter problemen om de financiering rond te krijgen.

Tags: