Allergievrije Volvo S80

Waar de meeste automerken zich voornamelijk bezighouden met hoe mooi een model eruit ziet of hoe hard hij wel niet kan optrekken, besteedt Volvo ook veel zorg aan de binnenzijde van de auto. Daar brengt de eigenaar immers de meeste tijd door. Zo is de nieuwe Volvo S80 voorzien van een Clean Zone Interior Package.

Het pakket zorgt voor zo schoon mogelijke lucht in de auto. Het wordt zelfs aanbevolen door de Zweedse Astma- en Allergievereniging. “De normen van de Astma- en Allergievereniging hebben betrekking op concentraties van formaldehyde, roetdeeltjes, diverse stoffen die irritaties kunnen opwekken, schadelijke koolwaterstof en nare geuren”, aldus Anders Löfvendahl, projectmanager bij Volvo Cars en gespecialiseerd op het gebied van auto-interieurs.

Het Clear Zone Interior Package omvat een automatisch ventilatiesysteem. Zodra de auto via de afstandsbediening wordt ontgrendeld worden alle vervelende geurtjes en gassen die in de geparkeerde auto terecht zijn gekomen bestreden. “Volvo’s IAQS (interior air quality systeem) bestaat uit een filter en een sensor”, legt Löfvendahl uit. “Het filter is geïmpregneerd met actieve koolstof en filtert kleine deeltjes zoals pollen uit de binnenkomende lucht. De actieve koolstof absorbeert gassen en vervelende geurtjes. De sensor stelt de aanwezigheid van stoffen als stikstofoxides, koolmonoxide en koolwaterstof in de lucht rondom de auto vast en sluit de luchtinlaten als de concentratie te hoog is. Op deze manier zorgt het systeem voor schone lucht in de auto en vermindert zo de kans op problemen voor astmapatiënten, mensen met allergieën en andere overgevoelige inzittenden.”

Het Clear Zone Interior Package zal in eerste instantie alleen als optie leverbaar zijn voor de nieuwe Volvo S80. CZIP zal geleidelijk ook voor de andere modellen beschikbaar worden. Volvo stelt overigens aan al haar modellen hoge eisen op het gebied van binnenklimaat. Zo voldoen alle vormen van interieurbekleding aan de ÖkoTex Standard 100: een internationaal keurmerk dat een aantal allergenen verbiedt.

Tags: