80-jarige Volvo Jakob leeft zich uit

Jakob, de eerste Volvo ooit, is tachtig jaar na zijn geboorte nog even vitaal. Het koetswerk heeft weliswaar de nodige operaties ondergaan, maar de geest is onverminderd krachtig. In het Volvo Museum in Göteborg is gisteren de Volvo Jakob hotrod gepresenteerd.

Leif Tufvesson, ooit werkzaam op de concept car-afdeling van Volvo en nu bouwer van hotrods, knutselde een passend eerbetoon aan de oer-Volvo in elkaar. De op de Jakob geïnspireerde hotrod vertoont veel overeenkomsten met het oorspronkelijke model. De motorkap, raamstijlen en karakteristieke grille zijn bijvoorbeeld in stand gehouden. Zelfs bij de fabricage van de auto is men trouw gebleven aan het verleden, want de panelen zijn met dezelfde gereedschappen geklopt als in de jaren twintig. Al is ditmaal wel aluminium gebruikt.

Natuurlijk zijn er nog meer verschillen. Zo is het nieuwe exemplaar een tweezitter in plaats van een vierpersoons auto. Bovendien beschikt de auto uiteraard over de typische kenmerken van een hotrod, zoals een laag onderstel, grote wielen en flinke remmen. Het chassis is vervaardigd uit koolstofvezel. Het interieur is er in tachtig jaar tijd ook op vooruit gegaan. Zo zijn de stoelen met leder bekleed en is het instrumentarium modern ingericht. Het stuurwiel en de versnellingshendel zijn daarentegen weer geleend van de P1800 uit 1962.

Tags: